Keszthely

festetics museumDe culturele hoofdstad van west - Balaton - Keszthely

Keszthely is de grootste en oudste plaats aan het Balatonmeer en was al in de Romeinse tijd een belangrijk handelscentrum.

Tot de belangrijke monumenten behoren de gotische parochiekerk uit de veertiende eeuwen het Festetics-kasteel. Met zijn barokke torens, elegante poort en 101 vertrekken is het het op twee na grootste kasteel van Hongarije. Hier bevindt zich ook de Helikon-Bibliotheek met 86.000 banden en verscheidene zeldzame boeken. De voormalige eigenaar van het kasteel, György Festetics stichtte in 1797 de eerste Landbouwhogeschool van Europa, het Georgikon.

 

Musea

In Keszthely bevinden zich verschillende musea. Een aantal daarvan mag zeker niet gemist worden. Deze musea bevinden zich vrijwel allemaal in het

is een bezoekje meer dan waard, enkele jaren compleet vernieuwd (zie het filmpje) en nu heerlijk om rond te lopen of een drankje te drinken of een hapje te eten. Het mexicaanse restaurant daar is nog steeds een favoriet van onze dochters.

 

In het Balaton-museum vindt u alles over het Balatonmeer, zoals de ontstaans-geschiedenis en de bad- en scheepvaarthistorie alsmede archeologische en etnografische voorwerpen uit een periode van zevenduizend jaar.

 

Andere musea zijn: het spoorwegmuseum met rijdende modeltreinen, het radio- en televisiemuseum, het marsepeinmuseum, het poppenmuseum met poppen aangekleed in volksklederdracht en het cadillacmuseum.

 

Stadsstrand 

Verder uniek is het standsstrand, want dit is het enige eilandbad van het Balatonmeer.