Informatie over Hongarije

Informatie over Hongarije

Algemeen

Hongarije is ongeveer 3 keer zo groot als Nederland maar heeft slechts 10 miljoen inwoners. Hiervan wonen er 3 miljoen in de grote steden, daarbuiten is dus volop ruimte.

Het land ligt in het midden van Europa en heeft een oppervlakte van 93.000 km².

Hongarije grenst maar liefst aan 7 verschillende landen; Oostenrijk, Slowakije, Oekraïne, Roemenië, Servië, Kroatië en Slovenië. Hongarije ligt ongeveer 1.200 km vanaf Nederland.

 

Indeling

De Hongaarse Republiek is een parlementaire democratie. Het staatshoofd is de president en de regering wordt geleid door de premier. Hongarije bestaat uit 5 regio’s verdeeld in 19 provincies, plus de hoofdstad Boedapest.

Hongarije ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en doet ook mee aan de zomertijd, waardoor de tijd altijd gelijk loopt met die in Nederland.

 

Ontwikkeling

Hongarije heeft zich de laatste jaren snel ontwikkeld tot een modern land. Sinds 2004 is Hongarije lid van de Europese Unie. De nationale munt is de Forint, deze zal later worden ingeruild voor de Euro.

Hongarije heeft een goede infrastructuur. In steeds meer grotere dorpen en steden zijn tegenwoordig grote internationale supermarkten te vinden.

 

Klimaat

Hongarije heeft een gematigd landklimaat met mediterrane invloeden. Dit betekent weinig regen en veel zon! Wat betreft het aantal zonuren behoort Hongarije met ruim 2000 per jaar tot de Europese top.

De temperaturen zijn erg aangenaam; In het voor- en naseizoen is het tussen de 20 en 25 graden. In juli en augustus is het gemiddeld 25 tot 35 graden. Het is er 6 maanden per jaar heerlijk vakantie weer!

In de winter kan het koud zijn, vooral in januari en februari kan de temperatuur zakken tot wel -20.

 

Infrastructuur

De wegen in Hongarije zijn uitstekend. De laatste jaren is het wegennet flink gemoderniseerd.

De snelwegen en provinciale wegen zijn tegenwoordig vrijwel overal van de kwaliteit die wij gewend zijn. De binnenwegen zijn vrijwel overal geasfalteerd.

Op de snelwegen moet tol betaald worden, u kunt bij tankstations een vignet kunt kopen.

Voor een paar euro kunt u 4 dagen van alle snelwegen in Hongarije gebruik maken. Uw kenteken wordt in de computer opgenomen en onderweg passeert u electronische controlepunten.

U ontvangt geen sticker, zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk maar een betaalbewijs.

Via deze site kunt u uw vignet online regelen.

 

Maximum snelheden en andere beperkingen in het verkeer

De maximumsnelheid is op de snelweg 130, buiten de bebouwde kom 90 en binnen de bebouwde 50 kilometer per uur. Tenzij anders aangegeven. Handsfree bellen en autogordels zijn verplicht. Het toegestane alcoholpercentage is 0%. In Hongarije mag u dus niet, zoals in Nederland één glaasje drinken voordat u gaat rijden!